Tabungan

Tuesday, December 4, 2012

Pekasam

Haaa....kalau orang utara mesti lah tau macam mana sedapnya menu ni kan..hehe.Yang ni saya tak buat just masakkan jer...belum  ada kemahiran dan ilmu lagi nak buat.Jadi saya beli yang siap yang di jual di Pekan Rabu.Kalau makan dengan nasi panas-panas...lauk lain saya tak pandang dah.

Ada jugak kawan-kawan yang berasal dari luar negeri utara bertanya macam mana nak masak/goreng ikan pekasam ni...jadi jom kita tengok cara - cara menyediakan nya.



 ni ikan pekasam yang belum di goreng



Bahan-bahan yang nak di goreng

Ikan pekasam 2 ekor
Bawang kecil/merah - dihirs nipis-nipis(kuantiti bergantung kepada anda)
Cili padi - di hiris nipis-nipis (kuanti kalau nak pedas banyakkan cili)
Limau nipis/kasturi - 1 biji
minyak untuk menggoreng


Cara-cara


1.Panaskan kuali,masukkan minyak agak-agak boleh menggoreng lebih kurang 3-4 sudu.(Jangan banyak macam goreng ikan goreng biasa).
2.Bila ikan dah garing boleh masukkan bawang merah/kecil dan jugak cili padi tadi,kacau sehingga bawang dan cili garing sedikit.Jangan sampai hangit atau hitam nanti pahit pulak ya..hehe.
3.Ok dah siap boleh tutup api dan percikkan/picitkan limau tadi.Baru makan nanti ada rasa masin,masam dan pedas...yummy:)




*********************
**********


tarrraaaaaaaaaaaaa



No comments: